dimarts, 3 de juliol del 2012

Jornades espeleològiques de 1968, Bijauca.


 Durant l'abril de 1968 la vall de Bijauca va acollir les 2º Jornades Espeleològiques de la Regió Valenciana, eren temps del dictador Franco i aquesta era l'única denominació permesa com a nom del País Valencià. La tria d'aquesta vall, per a les Jornades, ve donat pel fenomen del carst, per bé que el relleu càrstic és més evident al cim de s'Ombria des Avencs, indret on fins avui s'han localitzat una trentena de cimes o avencs així com altres fenòmens geològics típics del carst.
 Aquestes jornades foren organitzades pel Grup d'Espeleologia del centre Excursionista d'Alacant i dirigides pels seus membres: Jaime Carbonell, Adolfo Pla, Antonio Savall i José Alfredo.
      Entre el 11 i el 14 d'abril es dugueren a terme les activitats programades. El grup espeleològic va explorar i cartografiar sa Cova del Somo, al terme de castells, sis avencs a s'Ombria des Avencs, coneguda en el món espeleològic com a Penya Mèdoc, i es avencs del Flare, a sa Solana de Bijauca.
    El grup arqueològic, per la seva banda, va efectuar un tast a sa Cova de Dalt, traient a la llum diferents materials, lítics i ceràmics, així com un fragment maxil·lar humà. En el 1969 l'Instituto d'Estudios Alicantinos publicà l'article.” El Yacimineto neolitico de la Cova de Dalt-Tárbena”, signat per I. Sarrión qui formà part del grup arqueològic.